Öron-, näs- och halsoperationer

Våra olika operationer

Rörinsättning i öronen
En del barn klarar inte att ventilera mellanörat p.g.a. att örontrumpeten inte fungerar, vilket leder till ett undertryck och vätskebildning i mellanörat, vilket i sin tur kan orsaka hörselnedsättning.
Avlägsnande av rör i öronen
Rören släpper oftast spontant 2-3 år efter operationen, men det förekommert att de inte gör det. Har de inte släppt efter 2-3 år brukar man avlägsna dem under kort narkos.
Myringoplastik, reparation av trumhinnan
Ett hål på trumhinnan kan uppstå vid öroninfektion, accidentellt våld (t.ex. Tops), eller som komplikation till rörbehandling. Om trumhinnan har ett permanent hål kan man reparera det.
Septumplastik – sned nässkiljevägg
Nässkiljeväggen skiljer höger från vänster näsborren. Syftet med operationen är att förbättra en reducerad andningsfunktion då nässkiljeväggen förtränger näsans luftpassage.
Conchotomi – operation av näsmusslorna
Tre slemhinnebeklädda benutskott fäster i näsans sidovägg på vardera sidoväggen i höger respektive vänster näshåla, för att få en optimal värmeväxling. Vid ett enda andetag skall luften värmas och fuktas för att lungorna skall må bra av luften vi andas in
Skrapning av näsmandeln – abrasio
Alla barn har en näsmandel (polyp) alldeles bakom näsan i svalgtaket. Hos en del barn är näsmandeln stor i relation till omgivningen och kan orsaka permanent nästäppa.
Tonsilloperation
Tonsiller kallas också halsmandlar och utgör en del av immunförsvaret mot infektion. Det har visat sig att infektionsbenägenheten inte ökar även om de avlägsnas helt och det finns ingen inte ökad risk att drabbas av lunginflammation istället för halsfluss.
Svalgplastik vid snarkning och sömnapné
Snarkning kan vara ett bullerproblem för omgivningen och för den som snarkar kan det leda till sämre sömnkvalitet och därmed dagtrötthet. Ibland kan snarkning vara kombinerad med återkommande andningsstopp, sömnapné, vilket i längden innebär en ökad risk för högt blodtryck, hjärtsjukdom och stroke.

Ring oss alltid om du får problem med smärta, blödning eller feber.

07.00-14.00 (mån-tors)
07.00-11.00 (fre)
08-120 514 00 vi ringer upp på en utsatt tid.

Vid akuta besvär då avdelningen inte är bemannad hänvisar vi till sjukvårdsupplysningen telefonnummer 1177 eller till närmaste öron-, näs och halsakutmottagning.
Maya, verksamhetschef och sjuksköterska hos Considra.

Teamet kring Sveriges mest erfarna kirurger

Du möter inte bara våra skickliga kirurger när det är dags för att planera och genomföra operationen. Vi är ett team av medarbetare som aldrig slutar att vara nyfikna och lyhörda, och som alltid ger det där lilla extra för alla människor som kommer till oss.

Maya är sjuksköterska med stor erfarenhet.

– Vi svarar gärna på dina frågor och planerar din operation på bästa sätt så att du ska känna dig trygg.
Jag ringer varje patient och bokar in en operationstid som passar för att ge patienterna största möjliga valfrihet. Då berättar jag också lite mer om operationen och svarar på frågor. Det gör att du som patient kommer väl förberedd och på en tid som passar dig bra.
– Cecilia Ohlsson