Septumplastik – sned nässkiljevägg

Varför opereras nässkiljeväggen?
Nässkiljeväggen skiljer höger från vänster näsborren. Främre delen utgörs av en broskskiva och bakre delen av en benskiva. Våld mot näsan kan resultera i en fraktur eller förskjutning av nässkiljeväggen och det kan även stimulera tillväxt av brosket, vilket kan orsaka förträngning av luftpassagen. Syftet med operationen är att förbättra en reducerad andningsfunktion då nässkiljeväggen förtränger näsans luftpassage.

Hur går operationen till?
Operationen innebär att man reducerar överskottsbrosk och placerar kvarvarande brosket på plats i mitten. Ibland behöver även den bakre, beniga nässkiljeväggen korrigeras. För att komma åt brosket och vid behov även benet, öppnar man slemhinnan i broskets framkant. Det är viktigt att slemhinnan läker fast igen eftersom den förser brosket med näring. Därför placeras ofta tillskurna silikonskivor på vardera sidan om brosket och de sys ihop med ett stygn. Även slemhinnan sys ihop i framkant av brosket. Därefter packas näsan med en tamponad på vardera sidan, för att motverka svullnad och att slemhinnan skall läka fast mot brosket. Operationen tar 45–60 minuter.

Vad händer då du kommer hem?
Första dygnet kan du inte andas genom näsan, vilket kan vara jobbigt och leda till undertryck i bihålor och öron. Operationssåret finns i ett känsligt område och allmän sjukdomskänsla och mer eller mindre värk och trycksymtom från näsan och bihålorna är vanligt. Det bildas också skorpor och sekret som täpper till luftpassagen. Efter en veckas tid sker återbesöket, varvid man avlägsnar silikonskivorna och oftast även stygnen i slemhinnan och näsan sugs rent. Därefter skall man regelbundet skölja näsan med koksalt åtminstone 2-3 gånger under 2-3 veckor. Det är viktigt att undvika idrott och annan större fysisk ansträngning under minst 3 veckor efter operationen.

Vilka komplikationer finns till operationen?

Infektion i brosket förekommer sällan. Det skall behandlas omgående, så att den inte sprider sig. Det ger symtom i form av värmeökning av näsan, feber, tilltagande värk och ibland varig sekretion. Mindre blödning från näsan närmsta dagen efter operation är vanligt, eftersom nässlemhinnan är kärlrik. Större blödningar skall åtgärdas. I ovanliga fall läker slemhinnan inte in ordentligt mot brosket och därmed får en del av brosket ingen blodförsörjning, vilket kan leda till ett mindre hål i brosket och orsaka ökad skorpbildning och tendens till mindre näsblödningar.
Cecilia Ohlson

Teamet kring Sveriges mest erfarna kirurger

Du möter inte bara våra skickliga kirurger när det är dags för att planera och genomföra operationen. Vi är ett team av medarbetare som aldrig slutar att vara nyfikna och lyhörda, och som alltid ger det där lilla extra för alla människor som kommer till oss.

Cecilia Ohlsson är operationssköterska med stor erfarenhet.

– Jag ringer varje patient och bokar in en operationstid som passar för att ge patienterna största möjliga valfrihet. Då berättar jag också lite mer om operationen och svarar på frågor. Det gör att du som patient kommer väl förberedd och på en tid som passar dig bra.
Jag ringer varje patient och bokar in en operationstid som passar för att ge patienterna största möjliga valfrihet. Då berättar jag också lite mer om operationen och svarar på frågor. Det gör att du som patient kommer väl förberedd och på en tid som passar dig bra.
– Cecilia Ohlsson