Conchotomi – operation av näsmusslorna

Varför finns näsmusslorna?
Tre slemhinnebeklädda benutskott fäster i näsans sidovägg på vardera sidoväggen i höger respektive vänster näshåla, för att få en optimal värmeväxling. Vid ett enda andetag skall luften värmas och fuktas för att lungorna skall må bra av luften vi andas in. Näsmusslorna ökar slemhinneytan och skapar turbulens i luften för att värmeväxlingen skall bli så effektiv som möjligt. Varför opererar man näsmusslorna? Indikationen för operationen är svårighet att andas genom näsan p.g.a. att nedersta näsmusslornas storlek blockerar luftpassagen i näsan. Näsmusslornas ben kan ibland vara förstorade, men oftast beror stora näsmusslor på att slemhinnan som täcker området kan blodfyllas för mycket så att slemhinnan blockerar luftpassagen långt fram i näsan. De nedersta näsmusslorna är störst och anatomin medför att en ökad svullnad där kan bidra till att orsaka nästäppa. Oftast har man samtidiga besvär av generell svullnad i nässlemhinnan, ibland p.g.a. allergi.

Hur går operationen till?
Den vanligaste formen av conchotomi med värmebehandling av slemhinnan sker i undersökningsstolen och själva ingreppet går snabbt, medan bedövningsförfarandet tar c:a en halvtimme. Ingreppet sker i lokalbehandling i undersökningsstolen och man börjar bedövningsproceduren med att placera gasbinderemsor indränkta i bedövningsmede i näsan. Därefter avlägsnas dom och man sprayar sedan bedövning över nedersta näsmusslan på vardera sidan och slutligen sprutar man vanlig ”tandläkarbedövning” under slemhinnan. Därefter kan man lokalt värmebehandla nedersta näsmusslan på vardera sidan. Eftersom det är en värmebehandling kan det lukta lite bränt och det blöder alltid lite, efter sprutan, men det går snabbt över.

Vad händer när ni kommer hem?
Efter operationen brukar man placera en tamponad i näsan för att undvika blödning och den kan behöva sitta kvar några timmar De närmaste veckorna efter operationen är det normalt med ökad nästäppa och skorpbildning från näsan. Man skall därför skölja näsan regelbundet med saltvatten, undvika att snyta sig och avstå från fysisk träning under minst tre veckor. Ibland rekommenderas även lokal behandling med kortisonspray. Återbesök planeras vid behov, men inte rutinmässigt.

Vilka komplikationer finns till operationen?
Blödning efter att man har lämnat mottagningen förekommer, men mer uttalade blödningar är ovanliga, liksom infektioner till följd av operationen. Bestående slemhinneskador har rapporterats, men är ovanliga.
Cecilia Ohlson

Teamet kring Sveriges mest erfarna kirurger

Du möter inte bara våra skickliga kirurger när det är dags för att planera och genomföra operationen. Vi är ett team av medarbetare som aldrig slutar att vara nyfikna och lyhörda, och som alltid ger det där lilla extra för alla människor som kommer till oss.

Cecilia Ohlsson är operationssköterska med stor erfarenhet.

– Jag ringer varje patient och bokar in en operationstid som passar för att ge patienterna största möjliga valfrihet. Då berättar jag också lite mer om operationen och svarar på frågor. Det gör att du som patient kommer väl förberedd och på en tid som passar dig bra.
Jag ringer varje patient och bokar in en operationstid som passar för att ge patienterna största möjliga valfrihet. Då berättar jag också lite mer om operationen och svarar på frågor. Det gör att du som patient kommer väl förberedd och på en tid som passar dig bra.
– Cecilia Ohlsson