Framfallsoperation

Varför opereras framfall?
Livmoder och andra underlivsorgan hålls på plats av muskler och ligament som fäster i olika delar av bäckenet. Dessa ligament kan ibland efter barnafödande eller av andra orsaker försvagas och kan orsaka så kallat framfall. Detta upplevs som att något buktar ut ur slidöppningen och kan orsaka tryck och skavningskänsla. Tillståndet är i princip helt ofarligt men kan vara nog så besvärande. Behandling av framfall är operation eller ringbehandling. Om du misstänker att du har framfall bör du ta kontakt med gynekolog för att bli undersökt. Då kan du få rekommendation om vilken behandling som passar just dig. I vissa fall kan man behandla med en mjuk ring som sätts in i slidan och som patienten många gånger kan ta ut och sätta in själv som ett pessar. Ibland är dock kirurgisk behandling att föredra.

Operationsdagen
Operationen utförs i de flesta fall under narkos. Operationen sker via slidan och du kommer att ha stygn där som faller bort av sig själva efter några veckor. Operationen tar oftast mellan 25 och 90 minuter. Under ingreppet sätter man en kateter i urinblåsan som avlägsnas innan du går hem. Ofta kan man gå hem några timmar efter att ingreppet utförts. 10 dagar innan operationen skall du undvika mediciner som ökar blödningsrisken såsom acetyl salicylsyra (Magnecyl, Treo t.ex. )och andra inflammationsdämpande mediciner (Voltaren, Diklofenak, Ipren m.fl.).

Vad händer när du kommer hem?
Du kommer att ha en mindre blödning/flytning som avtar succesivt under de första veckorna. Stygnen som använts försvinner av sig själva efter upp till 4 veckor. Sjukskrivnings behov varierar med typ av yrke men brukar vara 4-6 veckor. Du lever som vanligt under den tiden men bör undvika bad, samlag, samt tyngre lyft de första veckorna efter operationen. Vid behov skall du be om ett enklare laxermedel då det är bra att undvika förstoppning under tiden närmast efter operationen. Man klarar sig i allmänhet med värktabletter av typen Alvedon och eventuellt Ipren som i förväg kan köpas receptfritt på apoteket.

Vilka komplikationer kan uppstå?
I enstaka fall kan infektion eller större blödning uppstå. Tecken på infektion är feber eller ökande flytningar som ofta luktar väldigt starkt och/eller smärtor som ökar. Kontakta i första hand Gynekologmottagningen vid frågor före och/eller efter operationen på telefon 08 – 120 514 00Cecilia Ohlson

Teamet kring Sveriges mest erfarna kirurger

Du möter inte bara våra skickliga kirurger när det är dags för att planera och genomföra operationen. Vi är ett team av medarbetare som aldrig slutar att vara nyfikna och lyhörda, och som alltid ger det där lilla extra för alla människor som kommer till oss.

Cecilia Ohlsson är operationssköterska med stor erfarenhet.

– Jag ringer varje patient och bokar in en operationstid som passar för att ge patienterna största möjliga valfrihet. Då berättar jag också lite mer om operationen och svarar på frågor. Det gör att du som patient kommer väl förberedd och på en tid som passar dig bra.
Jag ringer varje patient och bokar in en operationstid som passar för att ge patienterna största möjliga valfrihet. Då berättar jag också lite mer om operationen och svarar på frågor. Det gör att du som patient kommer väl förberedd och på en tid som passar dig bra.
– Cecilia Ohlsson