Konisering

Varför utförs konisering?
Konisering är ett litet ingrepp på livmoderhalsen som utförs för att ta bort cellförändringar. Ingreppet kan utföras i narkos eller lokalbedövning.

Operationsdagen
Operationen utförs som dagkirurgiskt ingrepp i lokalbedövning eller i narkos. Vid operationen använder gynekologen en elektrisk kniv och avlägsnar med den det aktuella området av livmoderhalsen. Samtidigt görs en liten skrapning av livmoder halsen. Ingreppet tar cirka 20 minuter. Görs ingreppet i lokalbedövning kan du åka hem så snart som du mår bra. Har du fått narkos blir du kvar några timmar innan du kan åka hem. Efter narkos ska du inte köra bil själv. Vi rekommenderar att du har sällskap vid hemresan och de första timmarna hemma.

Vad händer när du kommer hem?

En mindre blödning och/eller flytning är normalt efter operationen. Blödningen/flytningen kan pågå ända upp till 6 veckor efter ingreppet. Ingen sjukskrivning är nödvändig efter ingreppet. Om det skulle behövas kan den variera efter behov, beroende på operationens omfattning och dina arbetsuppgifter. Så länge blödning/flytning pågår ska du undvika samlag karbad samt tamponganvändning. Den bit som tagits bort vid ingreppet skickas för analys och du blir senare kontaktad per telefon eller brev av din läkare då svaret har kommit vilket normalt tar upp till några veckor.

Vilka komplikationer kan uppstå?
Som vid alla ingrepp finns alltid en liten risk för komplikationer. Detta är mycket sällsynt men om du får riklig blödning, feber eller illaluktande flytningar skall du höra av dig. Kontakta i första hand Gynekologmottagningen vid frågor före och/eller efter operationen på telefon 08 – 120 514 00
Cecilia Ohlson

Teamet kring Sveriges mest erfarna kirurger

Du möter inte bara våra skickliga kirurger när det är dags för att planera och genomföra operationen. Vi är ett team av medarbetare som aldrig slutar att vara nyfikna och lyhörda, och som alltid ger det där lilla extra för alla människor som kommer till oss.

Cecilia Ohlsson är operationssköterska med stor erfarenhet.

– Jag ringer varje patient och bokar in en operationstid som passar för att ge patienterna största möjliga valfrihet. Då berättar jag också lite mer om operationen och svarar på frågor. Det gör att du som patient kommer väl förberedd och på en tid som passar dig bra.
Jag ringer varje patient och bokar in en operationstid som passar för att ge patienterna största möjliga valfrihet. Då berättar jag också lite mer om operationen och svarar på frågor. Det gör att du som patient kommer väl förberedd och på en tid som passar dig bra.
– Cecilia Ohlsson